torsdag 1 augusti 2013

På lätta fötter

Hela sommaren har jag använt Fivefingers under Idas morgon promenader.  


I måndags bestämde jag mig för att det var dags att springa några kilometer i fivefingers (har inte sprungit med barfotaskor sen sommaren 2011, förutom 2*5min test). Tassade 5 km i 5:55 fart. Det otroliga var att pulsen hölls på GU hela tiden fast vi sprang i skidspåret, dvs blött och backigt underlag. I min värld är en sån här puls, jätte låg, pga. astma. Min uppmätta aerobiska gräns är 163 (våren 2012), maxpulsen rör sig runt 210 slag/minut.

Höstern 2011 var min astma sämre än någonsin. Hade flyttat till Malax och försökte få HVC att engagera sig. Under en vanlig promenad var pulsen lånt över den aerobiska gränsen. Fick HVC övertalad att byta min medicin. Sen sade de bara att kom på kontroll om 6 månader, dvs. hela säsongen skulle gå om intet.

Note to self: Det var nog så att eftersom jag börjat träna mer under 2010, så kände jag att gränsen började komma emot/astman var inte i skick. Så hösten 2011 var jag till HVC i Malax och fick dem övertygade att byt medicin. Och det var efter det som jag blev så otroligt dålig och inte orka spring.

Vändpunkten kom på en långlänk med Heidi och Johanna då jag inte orkade springa i uppförsbackarna. Då ville jag bara ge upp. Johanna nämde då en läkare i Tammerfors. 

Jag beställde tid till Jari Parkkari på Mehiläinen i Tammefors. Han är specialiserad inom idrott och astma. I januari/februari 2012 bytte han min medicin. I april åkta jag till UKK instituet, där han också jobbar och gjorde samtidigt en Max Test. Han bytte medicin igen åt mig, eftersom en del av lungorna var helt igen täppta fortfarande. Efter detta började andingen kännas lättare. 

Max testet var väldigt intressant i sig. Men var ju bara riktgivande eftersom lungorna inte fungerade som de skulle ens med akut astmamedicin.

Planen var nog att åka dit igen på kontroll hösten 2012 och maxtest i våras, men det blev aldrig av. Våren 2013 började jag läsa igenom alla papper jag fått av läkaren och bestämde mig för att halvera min medicin dos (på eget bevåg). Efter 2 veckor hade pulsen under ansträngning sjunkit med 10-20 slag. Plötsligt kunde jag cykla på GU puls, sen jogga.. Och den här sommaren tror jag att jag konditionsmässigt är i bästa form någonsin. Jag tror att eftersom jag kan köra likadan träning eller hårdare än förut, på lägre puls, så återhämtar jag mig så mycket snabbare -> klarar av högre träningsmängd och mera hårdare träningar. Planen är nog åka på kontroll till Tammerfors i höst, får att se vad han säger om mina värden.

Det finns backar i Malax också, åtminstone i skidspåret
Ida med förstås
Nya tights från Craft
Den här löp toppen från Noname vann jag i en tävling
på Johannas blogg
Jag fick ju känningar i knät på söndagens långcykling. Det kändes inte alls under måndagens löptur. Bestämde mig för att prov cykla på tisdag. Först 20min MTB i skidspåret och sen 40min med racern. Kändes tyvärr i knät. Får se vad det blir av Botniacyklingen. Ska testa igen ikväll eller imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar