söndag 2 augusti 2015

Preggo vecka 28

I torsdags var det vecka 28+0. Sista trimestern börjar alltså nästa torsdag. Förr fattade jag ingenting av de här veckorna de blivande mammorna pratade om. Men man lär ju sig.

Jag prenumererar på Juoksija tidningen. Och nån gång typ i våras kom en extra tidning med; JuoksuPlus - en löptidning speciellt för damer. Jag har alltså vårens Juoksija tidningar ännu oläst, så jag ligger en bit efter. Men nu har jag läst JuoksuPlus och där fanns en artikel om graviditet och motion. Jag blev så glad. Egentligen skulle jag vilja skriva ned hela artikel här. Men det får räcka med några viktiga punkter som jag tog till mig. Följande är fritt översatt från finska.

Graviditets tiden:
-Om du är en erfaren/hårt tränande motionär, fortsätt på samma sätt, åtminstone de första 6 månaderna- om det känns bra. (förutsatt att du inte håller på med några hög-risk sporter).

-För en hårt tränande motionär kan den största utmaningen vara att tillåta sig själv att ta det lugnare. 

-Uthållighets motion är jätte viktigt, för både den blivande mamman och "apan" i magen. Vikten hålls lättare i schack, återhämtningen efter förlossningen försnabbas, man blir gladare av motion. Man slipper ofta ryggproblem och sväller inte heller upp så mycket.

-Löpning kanske inte är det mest naturliga motionsformen då magen börjar bli i vägen. Men om det funkar, är det bara att springa på.

-Bäcken bottens muskel träning viktigast av allt. Redan från början av graviditeten.

-Inga max-puls-träningar. Pulsen skall stiga max till 60-80%. För hård träning kan i värsta fall försvaga moderkakans blodflöde och medföra problem för "lill apan".

-Om du springer finns det kompressionsstöd för magen

Efter förlossningen
-Om de blir en någorlunda normal förlossning får man börja röra på sig meddetsamma det känns bra. Alltså röra på sig - Inte motionera eller träna!

-Det första man gör är att börja träna bäckenbotten- igen, och resten av coren. Först småningom börjar man med motion.

-Träning för tidigt leder ofta till inkontinens. Förstärk musklerna alltid innifrån och ut. Först bäckenbotten, inre magmuskler, sneda magmuskler och först sist raka, yttre magmuskler.

2 exempel på löpande mammor
- Amber Miller sprang ett marathon i vecka 39. Tid 6h25min. Vilket var ca 3 timmar sämre tid än normalt för henne. 7 timmar senare födde hon bebisen.

- Paula Radcliffe tränade 2 ggr / dag de första 5 graviditetsmånaderna. Hon vann New York marathon när bebisen var bara 9 månader gammal.

Dessutom fanns en link till worldrunning.com sidan. Där kanske man hittar ännu mer info.

Jag slutade ju springa lite före vecka 25. Jag läste Petra Månströms blogg här omdagen (en erfaren löp motinär) och hon slutade ännu tidigare. Det verkade som hon hade liknande problem som mig. Alltså busk pauser efter var och varannan kilometer. Så nu känns det lite bättre då det inte är bara jag som har problem.

Det här är sista vecka i juli. Det har varit en as jobbig arbetsvecka. Avslutade arbetsveckan på fredag med ett kundbesök i Tammerfors. Hemma först lite före 22.
- Gym 2x60min
- Bodybalance 1x45min
- Powerwalk med 5kg ryggsäck i skidspåret 7ggr. totalt 5,5h
- MTB 1 x1,5h
Kl 6.30 på gymmet. Före man vaknat.
Mina träningstoppar passar inte längre. Jag vägrar
att köpa en valig topp i storlek L. Jag vill ha
en mamma-träningstopp
Igår släpade svägerska med mig på ett loppis till Fagerö. Hade inga direkt förväntningar, men oj vad grejer det fanns. 
Resultatet
Glass har jag dock hunnit med denna vecka. Största glassbollarna jag någonsin sett får man i Malax på Neste. 2,50e för 1 boll.
Större än den ser ut. Ungefär som 2,5-3 vanliga bollar

3 kommentarer:

 1. Jag sprang (läs: lufsade) fram till vecka 30. Sen var det stavgång och gym som gällde. Det är ju väldigt individuellt, det samma gäller återhämtningen efteråt. Grattis och lycka till!

  SvaraRadera
 2. Tack! Jo, det verkar vara väldigt individuellt.
  Jag började lusläsa din blogg då jag märkte att du har en liten pojke. Va glad jag blir då jag läste att du började springa rätt så snabbt efter förlossningen. Ett halmarathon så tidigt är strongt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade mig :) hoppas du får tips om det behövs :)

   Radera